Formule 1 RSS

Dagelijks het laatste Formule 1 nieuws selectief voor jou verzameld!

Formule 1 op het witte doek: vier filmtips

Toch eens terugkijken wat er zoal aan bioscoopklassiekers en documentaires te vinden is? Maak gebruik van de mogelijkheden van glasvezel-internet en ontdek dat jouw favoriete sport niet voor niets je favoriete sport is: er zijn heel veel films gemaakt met de Formule 1 in de hoofdrol. Van old school 60’s klassiekers via Tom Cruise en Nicole Kidman tot de docu over Ayrton Senna. Veel kijkplezier!

Grand Prix (1966)

Uit de jaren ’60 stamt Grand Prix. Het drie uur durende drama, geregisseerd door John Frankenheimer die op de set bekende namen als James Garner, Eva Marie Saint en Yves Montand had staan, handelt over de Amerikaan Pete Aron, die na een crash bij Monaco wordt ontslagen door Jordan-BRM. Zijn teamgenoot Scott Stoddard raakt hierbij gewond. Deze probeert te herstellen, Aron kiest intussen voor het Japanse Yamura-team en wordt verliefd… uitgerekend op de vrouw van Stoddard.

Days of thunder (1990)

Met een snelheid van 300 km per uur vliegen de stockcars over het scherm. Cole Trickle, gespeeld door Tom Cruise, is een ambitieuze coureur die maar één ding voor ogen heeft: het op zijn naam zetten van de Daytona500, een loodzware autorace. Het is niet de eerste en ook niet de laatste keer dat zijn tegenspeelster Nicole Kidman is, die de rol van zijn dokter en vriendin vertolkt. Trickle zet de relatie met haar en die met zijn coach Harry Hogge (Robert Duvall) op het spel in zijn nietsontziende wil om te winnen.

Senna (2010)

In de jaren ’80 heerste de Braziliaanse Ayrton Senna over de circuits. Zijn eeuwige rivaliteit met Alain Prost wordt belicht in deze documentaire, die geregisseerd werd door Asif Kapadia (tevens bekend van de docu over Amy Winehouse). Senna was een man die wars was van de politieke spelletjes in de racesport, droomde vaak hardop over het leven na zijn Formule 1-carrière en blijkt bovendien een stil en bescheiden persoon, die overigens wel miljoenen weggaf aan zijn geboorteland. Er wordt eindeloos gediscussieerd wie nu de beste aller tijden is. Prost? Senna? Schumacher? Feit blijft dat Senna een legende is.

1: Life on the Limit (2013)

De alternatieve titel Life on the limit zegt genoeg: de coureurs in de jaren ’60, door velen het gouden tijdperk van de Formule 1 genoemd, gaan tot het randje – en soms eroverheen. De sport was toen veel gevaarlijker. De motoren werden krachtiger en zwaarder, de vleugels op de wagens groter en de coureurs waren onverminderd dapper. Michael Fassbender, Lewis Hamilton en Jackie Stewart verzorgen de voice-over in dit door Paul Crowder geregisseerde verhaal dat doorspekt is van zeldzame interviews en zorgvuldig opgesnorde archiefbeelden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *